SÜZ / SU 2 (iki su)
Original-Latin : SÜZ / SU2
Transcript :
SÜZ sözcüğü bu yazmada 84v sayfasında yazılmış.
Sözcük aynı zamanda SU2 biçiminde okunuyor.
Bu sözcüğün yazıldığı sayfada içlerinde kadın çizimleri yapılmış olan su göletleri veya havuzcuklar var ve bunlar akarlar/su yolu veya kanallar ile birbirine bağlı. Yazar burada SÜZ yazmış. SÜZ sözcüğü SÜZMEK sözcüğünün kökü olup sözlüklerde genellikle tek başına değil fakat fiil kök veya gövdelerinden isim yapan "-mek" sözcük eki ile gösterilir. Sözcüğün anlam içeriği: "Filtre-et/etmek, sızıntı, süzüntü, tahliye, sızmak, süzmek" [filter, leach, filtrate, drain, infiltrate, percolate (to filter, to leach, to filtrate, to drain, to infiltrate, to percolate)]. SÜZ sözcüğü "ikinci tekil şahıs (sen) buyurucu/emir (imperative-mode of vital importance / immediate action was imperative) biçiminde "sıvıyı/suyu süzerek temizle" anlamında kullanılan sözcüktür (in the sense of "clean the liquid/water by filtering).
https://sozce.com/nedir/293663-suzmek
https://sozce.com/nedir/289461-su
SÜZMEK sözcüğü Azerbaycan bölgesi ağızlarında görüldüğü gibi "filtre etme/tortusundan veya tanelerinden ayırma veya temizleme anlamı yanı sıra, "çay süzmek" anlamında olduğu biçimde "doldurmak, dökmek/tahliye etmek" anlamında da kullanılmaktadır. Muhtemelen sözcük "çay süzmek" kullanımında olduğu gibi "--- doldurmak" anlamını sonradan almış olması beklenen "demlenmiş çayı yaprağından/tomurcuğundan tanesinden ayırarak/filtre ederek almak", (yan öğelerden ayırarak özü almak) anlamından değişime uğramış olmalıdır.
Sözcüğün yazıldığı sayfada yapılan çizime bakılacak olursa SÜZ (süzmek) sözcüğü bir çizim ve sözcük eşleşmesi olarak da kabul edilebilir. Kaldı ki bu sayfada akar su, çay, kaplıca anlamına gelen sözcüklerden başka SU (water, aqua) sözcüğü de not edilmiştir. Kaldı ki bu sözcük kendisi de SU 2 (iki su) / (two water / water 2) biçiminde okunmakta ve bu sözcüğün/sözcüklerin yazılmış olduğu sayfada 2 adet su göleti veya havuzcuk çizimi mevcut. Yani sözcüğün ister SÜZ ister SU2 okunması fark etmeksizin her iki biçimi sayfadaki çizim ile örtüşür niteliktedir.
NOT:
Yazarın SÜZ /SUZ biçiminde yazdığı bu sözcüğün son harfi ATA abc türeşkoşumuna esasen (yazarın rakamları/sayıları ses değeri ile sözcük oluşturmak için ses değeri ile birlikte kullanıyor olması nedeni ile aynı zamanda SU 2, SU+EK, SU+EKİ biçiminde de okunabiliyor. Burada SU+EKİ sözcüğü belki su ile dolu gölcükleri/havuzcukları birleştiren kanal veya su yolu anlamında da kullanılmış olabilir. YA da burada SU 2 (iki su) anlamında geçiyor da olabilir. Sözcüğün geçtiği tümce çözümlemesi tamamlandığında bu sözcüğün tam olarak hangi anlamda kullanıldığı anlaşılabilecektir. Unutmayalım ki yazar bitişik / bileşik yazılması beklenecek bazı sözcüklerin son ekini ayırarak da bazı yerlerde kullanmış görünüyor. Yani bu tip son eki ayrı yazma durumları yazma boyunca muhtelif yerlerde tespit edilmiştir. Yazar bunu genellikle sözcük tümce içerisinde oyunları kurmak için yapıyor. Bunun örnekleri tarafımızdan muhtelif defalar gösterilmiştir.
Links